Hva å gjøre i Gdansk?

Hva å gjøre i Gdansk?

Du rekker aldri å kjede deg i denne byen. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Byens kirker er for det meste bygd i gotikk og Mariakirken (verdens største mursteinskirke), Dominikanerkirken, St. Jan-kirken, St. Katarina-kirken, St. Peter, Paulus-kirken, Treenighetskirken, og Kongekapellet, er severdigheter man må få med seg. I byen finner man bymurfragmenter fra gotikken med tårn og porter, blant annet Fengselstårnet, Bodporten, Kranporten, Den høye port, Den grønne port og Den gylne port. Av spesiell interesse er også den såkalte Kongeveien, som strekker seg langs Gdansks representative gate Ulica Długa og dens forlengelse Długi Targ. Kongeveien strekker seg fra Den høye port, gjennom Den gylne port og frem til Den grønne port. Bak Den grønne port strekker den maleriske promenaden Długie Pobrzeze seg langs elven Motława.

Gdansk regnes som en av Europas vakreste middelalderbyer med gamlebyen som det store trekkplasteret. Mesteparten av den gamle bydelen ble bygd opp igjen etter krigen. De viktigste severdighetene i Gdansk er hovedsakelig fra gotikken, sengotikken og senrenesansen og befinner seg i Głowne Miasto

Westerplatte ligger ved munningen av Vistula-elven. Det var her de første skuddene i den 2. verdenskrig ble avfyrt fra det tyske krigsskipet Schleswig-Holstein.En polsk garnison på bare 205 soldater holdt ut mot to krigsskip, fly, tungt artilleri og mer enn 3.000 tyske soldater i over en uke, mens de mistet bare 14 mann og drepte 300 av fiendens soldater.I 1966 ble Monumentet til Kystens Forsvar reist her, og det står der inntil i dag. Det er nesten 30 meter høyt (i tillegg til sokkelen på ca. 22 meter). Formen på monumentet forestiller en ladet bajonett stukket ned i bakken.

I enden av kongeveien eller hovedgaten i gamlebyen ved elven, ligger Den grønne porten. Byggingen av porten startet i 1564, og ble avsluttet i 1568. Bygningen var formell residens for Polens monarker, og var tydelig inspirert av Antwerpen rådhus. Det er et mesterverk av Regnier (eller Reiner van Amsterdam), en arkitekst fra Amsterdam, som gjenspeiler flamsk arkitektonisk innflytelse i Gdansk. Hans Kramer fra Dresden var ansvarlig for bygget. I dag holder Nasjonalmuseet til i "Den Grønne porten". Her holdes utstillinger, møter og konferanser. Kontoret til den tidligere presidente, Lech Walesa, ligger i et av rommene.

Mariakirken er sansynligvis verdens største steinkirke, og den ble bygget i gotisk stil i perioden 1343-1502. Den er på over 5000 kvadratmeter og over 25000 menneskene skal ha søkt tilflukt her under bombingen i 2.verdenskrig.Du får en fantastisk utsikt over Gdansk hvis du går opp de 396 trappetrinnene til toppen av det 82 meter høye klokketårnet. Den astronomiske klokken fra 1460-tallet viser tid, måned, år og den astronomiske posisjonen til planetene, sola og månen. Klokken 12.00 hver dag, kommer apostlene, Adam og Eva, de tre vise menn og Døden frem. Denne er et besøk verdig.

Gdansk er Polens sjette største by. Den er hovedstad i det pommerske voivodskap og Gdansk-erkebispedømmet, og har distriktsnivåstatus. Å gå rundt i gamlebyen er en opplevelse, med et enormt folkeliv og uterestauranter. Er det mer avslapning man er ute etter, er byens mange grøntområder eller kystlinje et bra valg.

I hovedgaten i gamlebyen ved Rådhuset står den flotte fontenen med havguden Neptun. Dette er det eldste ikke-kristne monumentet i hele Polen, og ble laget rundt 1610. Fontenen går igjen på de fleste postkort og reklameplakater fra Gdansk, og er antagelig det mest fotograferte objektet i hele byen. Går du en tur ned denne gaten, er det alltid fullt av mennesker her som tar selfie. Når julegaten er tent, står det store treet ved siden av fontenen.

En tur til det nye Solidaritetssenteret anbefales til dem som er interresert i Europas etterkrigshistorie Utstillingen fremstiller hvordan Polen kjempet seg frem til frihet og hvordan Solidaritets fagforening var med på å velte komunismen i 1989. Solidaritetsmuseet er et utrolig flott museum, men du må like multimedia fremstillinger for å få fullt utbytte av besøket. Når du ankommer museet får du utdelt hodetelefoner og en bærbar mediaspiller som du har hengende rundt halsen. Her kan du navigere rundt og trykke på de forskjellige tingene du vil spille av. Meningen er at du skal spille av de forskjellige avdelingene av multimediafremvisningen når du befinner deg i de forskjellige utstillingene på museet. Solidaritetsmuseet åpnet 31. august 2014, arkitektfirmaet FORT Architects vant den internasjonale konkurransen for å designe museet i 2007. Byggingen ble startet i 2010 og kostet 229 millioner zloty. 113 av disse millionene ble gitt av EU. Legg forøvrig merke til at de har beholdt den originale porten inn til det gamle verftet!

Med sin fantastiske katedral og parkområdene rundt, er Oliwa verdt et besøk.Parken er alene verdt et besøk, med sine blomster arrangement og hekker. Hver dag kl. 12.00 og en del oftere i sesong juni-september,kan du oppleve orgelkonserten som varer i ca. 15. minutter. Orgelet må du bare oppleve. Hit kommer du fra gamlebyen med lokaltoget til Gdynia eller trikk nr. 6 eller 12. Etter en tur hit, kan du ta en tur i dyreparken, som ligger i samme området.

Fra ca. 5 desember er julegatene og torget pyntet til jul. Alle varehusene og spesielt gamlebyen er litt av et syn. her får du kjøpt lokalt produserte varer, som håndtverk, mat, vin osv. Selve pyntingen er også verdt et besøk. Tar du turen opp til katedralen i Oliwa, får du se et fantastisk lysarrangement. Ta juleshoppingen i Gdansk. Du vil ikke angre på det.

Fra kanalen ved den grønne porten, kan du ta en dagstur ut til halvøya Hel, som ligger utenfor Gdynia. Ei 35 km lang halvøy, som strekker seg som en spiss ut i havet. Her finner du små tettsteder, fine restauranter og noen fantastiske strender. Du kan også ta toget fra Gdansk, bytte i Gdynia og ta det helt ut på pynten. Er det fint vær, er det en opplevelse. Båt går 4 ganger pr. dag fra Gdansk.

Sopot

Distriktets badeby..

Sopot er en liten by ved Gdańskbukten, som ligger mellom Gdańsk og Gdynia, med hvilke den danner storbyområdet Trippelbyene. Sopot er den minste distriktsnivåbyen i Polen. Her står sjø, badeliv, spa, kafeer ved fortauet og sjarmerende uteliv og shopping på topp.

Byen er også kjent for sine mange spa-anlegg. Å være i Sopot er nesten som å være i syden på varme deilige dager i juli! :) Attraksjonen er først og fremst den lange stranden. Langs strandpromenaden finner du en rekke hyggelige kafeer og gode restauranter. Sopot har også Europas lengste trebrygge

Bor du midt i sentrum, er ikke Sopot det billigste alternativet, men 10 minutters gange langs stranden, synker prisnivået betraktelig. Hotellene her er av samme kvalitet om ikke bedre enn midt i sentrum. Strendene er kilometer lange, så her er det ikke noe problem å finne hotell

Gå ikke glipp av en tur ut hit, enten det er på sommeren eller høsten. Vinteren kan være sur og kald her ute, men vel verdt å ta en tur for å se litt. 

Mange grønne lunger i byen og du kan gå eller sykle helt inn til Gdansk langs stranden.

Bor du i Gdansk er det enkelt å reise til Sopot. Fra jernbanestasjonen ved hotel Scandic, går det tog hvert 15. minutt. Billetter kjøper du på billettkontoret på hjørnet når du går inn på perongen. Gå ned i undergangen og aktiver billetten. Toget og perrongen er merket Gdynia. Tiden med toget 15-20 min.