Malbork med en fantastisk borg.

04.07.2020

I løpet av tretten års krig ble Marienburgs slott bundet av den tyske orden til deres keiserlige soldater fra Böhmen. De solgte slottet i 1457 til kong Casimir IV i Polen i stedet for erstatning.  Fra 1457 til 1772 var slottet et av Polens kongelige boliger. Polske konger bodde ofte i slottet, spesielt når de reiser til den nærliggende byen Gdańsk. Fra 1568 ble slottet også plassert i det polske admiralitetet (Komisja Morska) og i 1584 ble et av de polske kongelige mynterne etablert her.

Under andre verdenskrig ble en Focke-Wulf-flyfabrikk opprettet på flyplassen øst for Marienburg. Det ble bombet to ganger av USAAF i 1943 og 1944. I dag tilhører flyplassen den 22. luftbase i det polske luftvåpenet.

Nær slutten av andre verdenskrig ble byen erklært en festung, og det meste av sivilbefolkningen flyktet eller ble evakuert, med rundt 4000 mennesker valgt å forbli. I begynnelsen av 1945 var Marienburg scenen for voldsomme kamper av nazistene mot den røde hæren og ble nesten helt ødelagt. Kampen varte til 9. mars 1945.

En polsk undersøkelse konkluderte med at kroppene, sammen med rester av noen døde dyr, kan ha blitt begravet for å forhindre spredning av tyfus, som var i uro ved slutten av andre verdenskrig. Den 14. august 2009 ble alle dødsresidens begravd på en tysk militærkirkegård vest for byen på Stare Czarnowo i Polsk Pommern, ikke langt fra den nåværende tyske grensen.

I Malbork kan man også finne en Commonwealth War Graves Commission kirkegård med 240 graver, for det meste av POWs som døde i området under begge krigene, spesielt i Stalag XX-B camp i 2. verdenskrig.


 Byen ble bygget rundt festningen Ordensburg Marienburg, som ble grunnlagt i 1274 på østbredden av elven Nogat av Teutoniske riddere. Både slottet og byen (navngitt Marienburg i tysk og Malborg eller Malbork på polsk) ble oppkalt etter deres skytshelgen, Jomfru Maria. Dette befestede slottet ble sete for den tyske orden og Europas største gotiske festning.

Under kontinuerlig konstruksjon i nesten 230 år er slottkomplekset faktisk tre slott kombinert i ett. Et klassisk eksempel på en middelaldersk festning, det er verdens største mursteinslott og en av de mest imponerende i sitt slag i Europa. Slottet var i ferd med å bli restaurert av tyskerne da andre verdenskrig brøt ut. Under krigen ble slottet over 50% ødelagt. Restaurering har vært pågående siden krigen. Slottet og dets museum er oppført som en av UNESCOs verdensarvsteder.

Etter byens militære fangst av den Røde Hær, forsvant den gjenværende sivile befolkningen; 1,840 mennesker mangler. I juni 1945 ble byen overgitt til polske myndigheter som hadde kommet til byen i april, og ble permanent omdøpt til Malbork. Den tyske befolkningen i Marienburg som ikke hadde flyktet ble utvist. Historiske relikvier av den tysktalende befolkningen ble ødelagt.

Et halvt århundre senere, i 1996, ble 178 lik funnet i en massegraver i Malbork; en annen med123 ble funnet i 2005. I oktober 2008 ble det oppdaget en massegrav under utgravninger for grunnlaget for et nytt hotell i Malbork med rester av 2.116 personer, hvorav de fleste var kvinner. Alle de døde skulle ha vært tyske innbyggere før 1945 Marienburg, men de kunne ikke identifiseres individuelt, og heller ikke årsakene til deres død kunne bli bestemt.

Etter andre verdenskrig ble byen gradvis repopulert av polakker, mange utvist fra polske områder vedlagt av Sovjetunionen. I februar 1946,nådde befolkningen i byen 10.017 personer, som deretter vokste videre til 28.292 i 1965 og i 1994 til 40.347.Fra Gdansk kommer du hit med leiebil, taxi eller tog om du er turist.

Kilde historikk Wikipedia