Om Gdansk

14.07.2020

Gdansk regnes som en av Europas vakreste middelalderbyer med gamlebyen som det store trekkplasteret. Mesteparten av den gamle bydelen ble bygd opp igjen etter krigen, men må forholde seg til den gamle stilarten. De viktigste severdighetene i Gdansk er hovedsakelig fra gotikken, sengotikken og senrenesansen og befinner seg i Głowne Miasto.

Gdansk ligger helt nord i Polen og har vært en viktig havneby i mange hundre år. Danzig, var en sentral del av Hansaforbundet. Under andre verdenskrig ble store deler av Gdansk lagt i ruiner, men mange viktige bygninger og monumenter har siden den gang blitt gjenskapt.

I dag regnes Gdansk fortsatt som et av de viktigste knutepunktene handel og transport i Østersjøen, samt som et vitenskapelig og kulturelt sentrum for den nordlige delen av Polen.

Andre verdenskrig startet med et tysk angrep på den polske halvøyen Westerplatte i 1939, som ligger 7 km nord for bykjernen. I løpet av krigsårene ble størstedelen av den polske befolkningen i byen deportert, og den jødiske befolkningen, som allerede i 1930-årene var blitt forfulgt, ble sendt til konsertrasjonsleire i Gdansk og Krakow. Mot slutten av 1945 ble byen trukket inn i kampene om Øst-Pommern, og ble etter harde kamper erobret av den røde armé. Det meste av byens gamle sentrumsbebyggelse ble lagt i ruiner og etter fredsslutningen ble størstedelen av den gjenværende tyske befolkningen fordrevet. ( foto. commons wikimedia )

Når du går langs kanalen i Gdansk og fortsetter forbi Hilton Hotell, kan du skimte krigsmuseet. Dette er vel verdt et besøk om du er interessert i historie. Mesteparten av utstillingene finner du under jorden. 

Gdansk er en by du må bli glad i. Byen har turistsesong stort sett hele året, men sommeren er nok den største. Noe av grunnen til dette er den gode forbindelsen med norske flyplasser. Direkteruter fra Tromsø- Bodø-Trondheim-Ålesund-Bergen-Haugesund-Stavanger-Kristiansand-Sandefjord og Gardemoen. Flytid under 2 timer og ikke umulig å få fra kr. 99.-

Sammen med Gdynia og Sopot danner Gdańsk en større byregion som omtales som Trippelbyene. Byen er hovedstad i fylket Pomorskie og er ved siden av Gdynia Polens største havneby. Fra 1950 er de to byenes havneområder blitt administrert under ett. Industrien er betydelig og variert, med blant annet en skipsbyggingsindustri som går tilbake til 1500-tallet.

De tradisjonelle næringene, som skipsbygging, petrokjemisk-, kjemisk- og næringsmiddelindustri, er fortsatt viktige, men siden 1990-årene har det skjedd en betydelig omstilling til andre næringer. Blant nyere vekstnæringer finnes elektronisk industri, datateknologi, telekommunikasjon, kosmetikk og farmasi.

Gdańsk er i tillegg et viktig utdannings- og kultursenter, med universitet, høyskoler, forskningsinstitutter, nasjonalmuseum, opera og zoologisk hage.34 km øst for Gdańsk ligger konsentrasjonsleiren Stutthof, hvor du kan se hvilke tragedier befolkningen gikk gjennom. 

Klikk her for å gå tilbake til hovedside Blogg