Protese, krone eller bro

01.07.2020


Avtagbare tannproteser er erstatninger som pasienten selv kan ta inn i og ut av munnhulen. Pasienten skal ta protesen ut hver gang den skal vaskes. Blant disse protesene kan vi nevne: skjelettproteser, overdenture-proteser samt synkbare del- og helproteser i akryl.

Synkbare del- og helproteser i akryl. De utgjør, på samme måte som skjelletproteser, en avtagbar erstatning. Tyggekraftbelastningen til kjeveben er i dette tilfellet overført kun av slimhinnen og kjevebens benhinne. Dette kan føre til benets overbelastning, noe som fremskynder benatrofi og fører til at protesen synker. Protesen virker «altfor stor» og dens festing blir svakere, noe som fører til at det blir vanskelig å holde den på plass. I slike tilfeller skal protesen tilpasses eller fremstilles på nytt. Størst benatrofi forekommer når pasienten begynner å bruke protesen for første gang eller etter tannekstraksjon. Det er spesielt helprotesen i den nedre kjeven som kan medføre store problemer. Her er implanter et alternativ.

Det er vanlig å bruke en krone når en tann eller flere tenner er meget dårlige og ikke lett kan reddes med en vanlig fylling. Tannkroner eller en enkelt krone er vanligvis nødvendig for tennene som har blitt rotfylt, men kan også plasseres på implantater for å erstatte manglende tenner. Når du må ha kronebehandling, altså en eller flere tannkroner, tar tannlegen et støp av de tenner som skal ha en krone. Han finner frem riktig farge som passer dine andre tenner slik at kronen ikke visuelt skiller seg ut. Han/hun sender så en bestilling til en tanntekniker som produserer tannkronen til deg. Dette tar vanligvis 4 dager. Du får en midlertidig krone mens du venter på den endelige. Det finnes kroner på metall eller fullkeramisk i vårt sortiment. Dette gjelder også om du har implantat.  

Man kan skille mellom to hovedgrupper av tannproteser:- faste proteser og avtagbare proteser (som oftest utstyrt med klammere) Faste tannproteser utgjør en varig erstatning og sitter fast på pasientens egne tenner, det vil si at de er sementert til tenner ved hjelp av sement. Under vanlige omstendigheter er pasienten ikke i stand til å ta protesen ut selv. Blant faste tannproteser kan man nevne: inlays, onlays, kroner og broer.

Skallfasetter er i dag en vanlig form for kosmetisk tannpleie. Fasettene er et tynt lag med porselen som tilvirkes slik at de passer på den synlige overflaten av tanna. De er svært tynne, mellom 0.3 mm til 0.5 mm i tykkelse og svært sterke. De blir satt direkte på dine egne tenner og gir et naturlig utseende. 

Skjelettproteser er en avtakbar erstatning som anvendes når tannmangler er altfor ekstensive til å kunne repareres ved hjelp av en bro. Hoveddelen av denne protesen er et metallskjelett utstyrt med klammere og opplegg. Metallskjelettet er redusert til minimum i sin størrelse og har en tynn konstruksjon. Protesens klammere har som mål å holde protesen på plass - retensjonPå grunn av deres uestetiske utseende blir de oftere og oftere erstattet av trykknapp-systemer og teleskopproteser som festes på tannkroner. Tenner som befinner seg i nærheten av en slik protese må få sine egne kroner, slik at protesen kan sitte godt på plass. Festing av protesen til tenner med kroner skjer uten synlige metallelementer, noe som oppnår en bedre estetisk effekt.