Szymbark

Szymbark ligger ved foten av det høyeste fjellet i Kaszubian-provinsen - Mount Wiezyca (329 moh), her ble et hus som det eneste i Polen, bygget opp ned. Du tar toget fra Gdansk til Wieżyca og tar en taxi derifra. Ca. 10-15 minutt eller du leier en bil i Gdansk. Szymbark ligger 39 km fra Gdansk

"Opp ned huset" vekker en merkelig følelse - inngangen er gjennom et takvindu og besøkende går rundt i taket. Interiøret er innredet i stil med sosialistisk realisme - det er et TV-rom og en kommode med krystallgjenstander, et toalett fra 1970-tallet og tidens propaganda fra TV-en.

Bygningen til dette huset tok lengre tid og var mye dyrere enn et vanlig hus av denne størrelsen. Fundamentene alene krevde 200m³ betong. Huset er ikke den eneste attraksjonen i sentrum - verdens lengste planke finner du også her (den er 36,83 meter lang, veier 1,1 tonn og er registrert i Guinness rekordbok).

Nobelprisvinner Lech Walesas bord er også her. Dette er ikke bare et morsomt sted, men er også av historisk betydning. Bortsett fra opp ned huset og den lengste planken, er det fremdeles House of the Siberian - et våningshus fra Sibir som minner oss om tragedien til den polske befolkningen som var i eksil.

Dette våningshuset var en gave fra beboerne i Zapleskino nær Irkutsk. Det er også Museum of Carpentry med sine 2300 utstillinger av trebearbeidingsverktøy samt Museum of Snuff, senter for utdanning og regional promotering

Foruten hotell, en stor lekepark finner du også underjordiske ganger med minner fra krigen.

lux-case.no