Hel Riviera

Navnet på halvøya kommer sannsynligvis fra gammel-polsk ord hyl / hel som betyr tomt. Fra kanalen ved den grønne porten i Gdansk, kan du ta en dagstur ut til halvøya Hel, som ligger utenfor Gdynia. Ei 35 km lang halvøy, som strekker seg som en spiss ut i havet. Her finner du små tettsteder, fine restauranter og noen fantastiske strender. Du kan også ta toget fra Gdansk, bytte i Gdynia og ta det helt ut på pynten. Er det fint vær, er det en opplevelse. Båt går 4 ganger pr. dag fra Gdansk.

En vei og en jernbane løper langs halvøya fra fastlandet til byen som ligger lengst ute Hel, som er et populært turistmål. Andre byer, havner og turiststeder er Jurata, Jastarnia, Kuźnica, Chałupy og Władysławowo.

Halvøya var en del av Preussen og deretter Tyskland fra 1772 til 1919. Etter at halvøya ble en del av Den andre polske republikk etter første verdenskrig, ble den til en befestet region, med en garnison på ca 3000.

Busstransport på halvøya er realisert med bare én rute - tilfeldigvis er nummeret 666. Fordi navnet på dette stedet høres ut som det engelske ordet "helvete" er disse tilfeldighetene en grunn til mange vitser. Bredden varierer fra ca. 300 m nær Jurata, til 100 m på den smaleste delen og til over 3 km ved spissen. Siden halvøya ble dannet helt av sand, blir det ofte omgjort til en øy ved vinterstorm. Inntil 1700-tallet var halvøya en øykjede som bare dannet en stripe om sommeren.

Etter krigen, da Hel igjen ble en del av Polen, fortsatte den å ha militær betydning, med mye av sitt område reservert for militær bruk. Ekstra kanonbatterier ble bygget i løpet av 1940-tallet og 1950-tallet. I dag er mange av befesteringene og batteriene åpne for turister, selv om noen områder av halvøya fremdeles tilhører den polske væpnede styrker.

Å ta en tur ut hit enten for å bade eller få med deg litt historie vil jeg absolutt anbefale. Du kan enten ta toget fra Gdansk til Gdynia og bytte tog der eller du kan ta båt direkte fra Gdansk. Disse ligger ved gamlebyen og elvepromenaden.