Gdańsk og omegn

Et anbefalt reisemål. 1,5 timer fra Haugesund. Direktefly fra Haugesund, Bergen, Stavanger, Ålesund, tromsø, Sandefjord, Gardemoen og trondheim

Byen er hovedstad i fylket Pomorskie og er ved siden av Gdynia Polens største havneby. Fra 1950 er de to byenes havneområder blitt administrert under ett. Industrien er betydelig og variert, med blant annet en skipsbyggingsindustri som går tilbake til 1500-tallet.

De tradisjonelle næringene, som skipsbygging, petrokjemisk-, kjemisk- og næringsmiddelindustri, er fortsatt viktige, men siden 1990-årene har det skjedd en betydelig omstilling til andre næringer. Blant nyere vekstnæringer finnes elektronisk industri, datateknologi, telekommunikasjon, kosmetikk og farmasi.

Historie

Andre verdenskrig startet med et tysk angrep på den polske halvøyen Westerplatte i 1939, som ligger 7 km nord for bykjernen. I løpet av krigsårene ble størstedelen av den polske befolkningen i byen deportert, og den jødiske befolkningen, som allerede i 1930-årene var blitt forfulgt, ble sendt til konsertrasjonsleire i Gdansk og Krakow. Mot slutten av 1945 ble byen trukket inn i kampene om Øst-Pommern, og ble etter harde kamper erobret av den røde armé. Det meste av byens gamle sentrumsbebyggelse ble lagt i ruiner og etter fredsslutningen ble størstedelen av den gjenværende tyske befolkningen fordrevet

Mot krigens slutt i 1945 begynte Tyskland å evakuere den tyske sivilbefolkningen fra Danzig. Mesteparten av innbyggerne klarte å rømme fra byen (hovedsakelig til Schleswig-Holstein). Samme år ble byen etter Hitlers ordre utropt til festningsby (Festung Danzig). Etter fire dager med blodige og intensive kamper ble byen overtatt av sovjetiske styrker, og overlatt til plyndring og ødeleggelse, før den ble satt i brann. Under og etter beleiringen ble byens historiske sentrum (90 %) så å si jevnet med jorden, og av byens 12 600 bygninger ble 60 % fullstendig ødelagt. Rundt 100 000 mennesker omkom

Etter krigen ble byen som følge av Potsdamkonferansen innlemmet i Polen, og byens navn forandret til det opprinnelige polske «Gdańsk». Samtlige tyske gate- og stedsnavn ble endret, med ett unntak: Westerplatte, stedet der stridighetene om byen opprinnelig hadde begynt. Nesten hele Gamlebyen ble gjenoppbygd og rekonstruert i perioden 1950-1960 og fremstår i dag langt på vei slik den gjorde før krigen. I nyere tid er Gdańsk særlig kjent som stedet hvor fagbevegelsen Solidaritet ble grunnlagt i 1980. Det var også her Lech Wałęsa arbeidet på skipsverft som elektriker før han ble hovedmannen bak det polske Solidaritetsopprøret.

Det moderne Gdansk

Besøker denne fantastiske byen over 12 ganger i året i forbindelse med jobb og har bare godt å si om den. 

Gdansk Lech Walesa er en moderne flyplass og ditt første møte med Gdansk. Inn til byen kan du benytte buss eller flytoget om du ikke velger Taxi. Velger du flytoget, som går fra terminalen, er det 2 muligheter om du skal til sentrum i Gdansk. 1) Toget 4 holdeplasser til Bretowo og gå over på trikk nr. 10 til sentrum. 2) Toget til hovedstasjonen som ligger ved kjøpesenteret Galleria Baltica og skifte tog til Gdansk Glowny ved Scandic Hotel.

Reise

Å reise med dette selskapet er ikke verre enn å reise med andre selskap, men en del ting bør du være oppmerksom på hvis ikke reisen skal bli dyr. For at de skal kunne fly for kr. 99.- er de selvfølgelig avhengig av inntekter fra andre steder. Dette får de fra utvidet bagasje, innsjekk på flyplass, prioritert boarding, salg ombord, medlemskap osv. Klikk på bildet.

Den første flygningen tok av den 19. mai 2004 fra Katowice. I dag tilbyr Wizz Air mer enn 600 ruter fra 25 baser. Etter et tiår med solid vekst, der vi inntok plassen som det største lavprisselskapet i Sentral- og Øst-Europa. foretok Wizz Air en vellykket offentlig emisjon den 25. februar 2015 og ble da notert på London Stock Exchange. Selskapet er nå oppført på LSE med tickeren WIZZ og har over 3000 ansatte.

Flyr i Norge fra Tromsø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Haugesund, Stavanger, Sandefjord og Gardemoen. Flytid under 2 timer fra de fleste flyplassene. Billetter vanligvis fra kr. 149.-

Overnatting

Gdansk er full av hoteller, som jevnt over har meget høy kvalitet. Om du velger et hostel, leilighet eller hotell, blir du uansett fornøyd. Andre steder i denne bloggen finner du en oversikt over hoteller jeg har brukt og trygt kan anbefale.

Forskjellen prismessig er som regel beliggenhet, standard med fellesarealer eller restauranter de kan tilby. Romstandard og renhold, har vært like bra på de vi har brukt. En favoritt om man vil bo rimelig og sentralt er Hostel22. Enkel standard med daglig rengjøring, enkel og god frokost og sentralt beliggende 5 minutts gange fra elven. Butikk rundt hjørnet. Se hotellanbefalinger.

Ut å spise

Restauranter finner du over hele byen, både i hovedgaten, bakgater og kjøpesentre.

Alt etter hva du er ute etter å spise finner du rask et bra tilbud. Er det vanlig tradisjonsrik mat, er Euro i hovedgaten et bra sted. Her får du faktisk grønnsaker og kokte poteter, foruten vanlig a la carte og polske retter. Et annet alternativ er Billy`s, som ligger ved kjøpesenteret Forum Gdansk og ved elvesiden nær Hilton Hotel og Holliday In. Ved Mercure Hotel og Ibis ligger et bra spisested Smajk, som har rimelig og meget bra mat. Klikk på bildet

Katedralen i Oliwa

Bor du i gamlebyen, tar du trikk 6 eller 12. Følg med på skjermen i taket for holdeplassinfo. Når du har passert Galleria Baltica er du omtrent halvveis. Billetter til trikken kjøper du i undergangene ved Scandic hotell eller kiosker rundt omkring. Du kan kjøpe om bord, men husk å ha småpenger. Billett om bord er 3,80 PLN Husk å aktivere billetten i små oransje eller gule bokser om bord. Det er ofte billettkontroller. Du går inn i parken på enden mot hovedveien, på linje med der trikken stopper. Returbillett kjøper du i kiosken på holdeplassen hvis du glemte det på tur oppover.

Alle de 23 alterene i katedralen har stor historisk verdi. De er hovedsakelig barokk og Rococo, delvis laget av marmor. Ikonografien deres skildrer hovedprinsippene i kirken etter Trent. Maleriene i alteret og hovedskipet ble laget av de berømte kunstnerne fra 1600-tallet: Herman Han (1574-1628), Adolf Boy (1612-1680), Andrzej Stech (1635-1697) og Andreas Schlütera (1660-1714) ).Interiøret inneholder også Rococo kapellene fra Det hellige kors og St. Johannes av Nepomuk, gravsteiner, epitafer, Pomeranian Dukes grav, Kos-familiegraven, biskopens krypte, antikke lysekroner, kalesjer og mange andre antikviteter, inkludert en feretory of stor kulturell verdi, viser Vår Frue av Oliwa med et spedbarn. Feretorien bæres alltid under den årlige vandringen.

Det arrangeres en tjue minutters konsert hver dag, bortsett fra de viktigste helligdagene og noen få andre dager som spesifisert i konsertplanen. Du må være i katedralen før den timen som er gitt, da døren kan være lukket under konserten. Kororganet, plassert i sørfløyen av transeptet, ble bygget i 1680 av Johann Georg Wulff og besto av 14 registre. I 1758 gjennomførte Johann Wilhelm Wulff en grundig renovering av orgelet, og utvidet orgelets disposisjon til 18 registre. I 1874 utførte Carl Schuricht orgelgjenoppretting; Det blir imidlertid ikke registrert ytterligere detaljer. I 1902 gjennomførte det Berlin-baserte selskap av brødrene Oswald og Paul Dinse ytterligere rekonstruksjon av orgelet.

Brzezno Gdansk

Disse finner du i Stogi og i Brzezno. Andre strender ligger i distriktene Jelitkowo og Sobieszewo. Det er noen stasjonære vannsklier tilgjengelig på strendene i Gdańsk: to på stranden i Stogi, en i Jelitkowo og en i Brzezno. Det er også noen oppblåste vannsklier, beregnet på de yngste strandelskere. Tilhengerne av aktiv rekreasjon kan glede seg over volleyball- og fotballbaner og en gang- og sykkelrute som går langs sjøkysten, fra Brzezno til Jelitkowo. Du finner også et bredt utvalg av cateringfasiliteter ved strendene eller i nærheten.

Fra Brezno kan du gå eller sykle på stier og sykkelveier til Sopot. Langs strandpromenaden finnes et bra utvalg av kiosker og restauranter. En del av de bedre hotellene i Gdansk finner du også langs denne ruten.

En av attraksjonene ved den polske kysten er den 130 meter store moloen i Gdańsk-Brzezno - et populært sted å nyte roen ajøen gir, både for innbyggerne i Gdańsk og for turister. Det anslås at på topp av sesongen blir stranden nær Brzezno besøkt av 50 tusen mennesker om dagen! I Rangeringen av polske strender som ble utarbeidet av "Polityka" ukentlig i 2003, mottok to badsteder i Gdańsk (Brzezno og Stogi) topp karakter.

Malbork

Er du i Gdansk og vil oppleve litt historie, er en tur til Malbork å anbefale. Det går ofte tog ut og beregner du 45 til 60 minutt er du der. Toget går fra Gdansk Glowny, som ligger rett over gaten fra Scandic hotell. Bruker du bil og ikke er kjent bør du bruke GPS og ikke skiltingen. når du kjører tilbake fra Malbork. Det er skiltet til Gdansk, men det er uendelig med veiarbeid, småsteder og 60 soner. korteste vei med GPS går raskt, da store deler er motorvei med 110 sone.

Borgen har mange interessante deler, hvor du får se hvordan de levde der på godt og vondt, kafeer, museum med våpen, Rav og mye mer. Nederst ser du bilder jeg tok sist jeg var der.

Byen ble bygget rundt festningen Ordensburg Marienburg, som ble grunnlagt i 1274 på østbredden av elven Nogat av Teutoniske riddere. Både slottet og byen (navngitt Marienburg i tysk og Malborg eller Malbork på polsk) ble oppkalt etter deres skytshelgen, Jomfru Maria. Dette befestede slottet ble sete for den tyske orden og Europas største gotiske festning. I løpet av tretten års krig ble Marienburgs slott bundet av den tyske orden til deres keiserlige soldater fra Böhmen. De solgte slottet i 1457 til kong Casimir IV i Polen i stedet for erstatning.

Fra 1457 til 1772 var slottet et av Polens kongelige boliger. Polske konger bodde ofte i slottet, spesielt når de reiser til den nærliggende byen Gdańsk. Fra 1568 ble slottet også plassert i det polske admiralitetet (Komisja Morska) og i 1584 ble et av de polske kongelige mynterne etablert her.

Under kontinuerlig konstruksjon i nesten 230 år er slottkomplekset faktisk tre slott kombinert i ett. Et klassisk eksempel på en middelaldersk festning, det er verdens største mursteinslott og en av de mest imponerende i sitt slag i Europa. Slottet var i ferd med å bli restaurert av tyskerne da andre verdenskrig brøt ut. Under krigen ble slottet over 50% ødelagt. Restaurering har vært pågående siden krigen. Slottet

Hel Riviera ( Gdynia )

Navnet på halvøya kommer sannsynligvis fra gammel-polsk ord hyl / hel som betyr tomt. Fra kanalen ved den grønne porten i Gdansk, kan du ta en dagstur ut til halvøya Hel, som ligger utenfor Gdynia. Ei 35 km lang halvøy, som strekker seg som en spiss ut i havet. Her finner du små tettsteder, fine restauranter og noen fantastiske strender. Du kan også ta toget fra Gdansk, bytte i Gdynia og ta det helt ut på pynten. Er det fint vær, er det en opplevelse. Båt går 4 ganger pr. dag fra Gdansk.

En vei og en jernbane løper langs halvøya fra fastlandet til byen som ligger lengst ute Hel, som er et populært turistmål. Andre byer, havner og turiststeder er Jurata, Jastarnia, Kuźnica, Chałupy og Władysławowo.

Halvøya var en del av Preussen og deretter Tyskland fra 1772 til 1919. Etter at halvøya ble en del av Den andre polske republikk etter første verdenskrig, ble den til en befestet region, med en garnison på ca 3000.

Busstransport på halvøya er realisert med bare én rute - tilfeldigvis er nummeret 666. Fordi navnet på dette stedet høres ut som det engelske ordet "helvete" er disse tilfeldighetene en grunn til mange vitser. Bredden varierer fra ca. 300 m nær Jurata, til 100 m på den smaleste delen og til over 3 km ved spissen. Siden halvøya ble dannet helt av sand, blir det ofte omgjort til en øy ved vinterstorm. Inntil 1700-tallet var halvøya en øykjede som bare dannet en stripe om sommeren.