Oliwa

Katedralen i Oliwa

Bor du i gamlebyen, tar du trikk 6 eller 12. Følg med på skjermen i taket for holdeplassinfo. Når du har passert Galleria Baltica er du omtrent halvveis. Billetter til trikken kjøper du i undergangene ved Scandic hotell eller kiosker rundt omkring. Du kan kjøpe om bord, men husk å ha småpenger. Billett om bord er 3,80 PLN Husk å aktivere billetten i små orange eller gule bokser om bord. Det er ofte billettkontroller. Du går inn i parken på enden mot hovedveien, på linje med der trikken stopper. Returbillett kjøper du i kiosken på holdeplassen hvis du glemte det på tur oppover.

Alle de 23 alterene i katedralen har stor historisk verdi. De er hovedsakelig barokk og Rococo, delvis laget av marmor. Ikonografien deres skildrer hovedprinsippene i kirken etter Trent. Maleriene i alteret og hovedskipet ble laget av de berømte kunstnerne fra 1600-tallet: Herman Han (1574-1628), Adolf Boy (1612-1680), Andrzej Stech (1635-1697) og Andreas Schlütera (1660-1714) ).Interiøret inneholder også Rococo kapellene fra Det hellige kors og St. Johannes av Nepomuk, gravsteiner, epitafer, Pomeranian Dukes grav, Kos-familiegraven, biskopens krypte, antikke lysekroner, kalesjer og mange andre antikviteter, inkludert en feretory of stor kulturell verdi, viser Vår Frue av Oliwa med et spedbarn. Feretorien bæres alltid under den årlige vandringen.

Det berømte store Oliwa-orgelet ble designet og konstruert mellom årene 1763 og 1788 av Johann Wilhelm Wulff (bror Michael, en cisterciensermunk). Instrumentet inneholdt 83 registre (5100 rør), 3 manuelle tastaturer (også manualer; Hauptwerk- flott orgel, Oberwerk- hovedorgel, Kronwerk- kroneorgel), et fottastatur (pedal), mekanisk tracker-handling og 14 kileformede belger . Konsollen lå uavhengig i den sentrale delen av matroneum, noe som var uvanlig i Nord-Europa på den tiden. Orgelfronten var dekorert med Rococo-skulpturer og bevegelige engler som holdt klokker, trompeter, stjerner og soler. På den tiden var det det største orgelet i Europa og sannsynligvis også i hele verden.

Luksus i hverdagen