Hvorfor implantater?

16.01.2024

Hvorfor foretrekker tannlegen implantater i stedet for å bruke eksisterende tenner som feste til bro eller krone? Dette er for at du skal få en forståelse for hvordan tannlegen tenker og hvorfor ting blir gjort.

Bro eller krone

Er eksiterende tenner friske og det samme gjelder kjeveben, er det selvfølgelig best å bruke disse som feste til krone eller bro. Er det betennelse, kan det selvfølgelig rotfylles før krone/bro settes på, men vurderer tannlegen det slik at disse ikke vil holde i år fremover, er det bortkastet både behandlingsmessig og økonomisk for pasienten.

Blir de tennene som holder broen dårlig ( noe som kan skje med levende materiale ), må broen ut og erstattes med ny om tannen må ut. 

Bro med 4 ledd på 2 eksisterende tenner
Bro med 4 ledd på 2 eksisterende tenner
Enkel krone på eksisterende tann
Enkel krone på eksisterende tann

At det skjer problemer med kroner eller bro på eksisterende tenner skjer av og til og det er litt av årsaken til at tannlegene vurderer implantater om de mener grunnlaget er for dårlig. Denne type proteser er sementert fast og kan løsne, noe som ikke er et problem da de kan sementeres på igjen, mens bro festet på implantater er skrudd på. 

På implantater

Implantatet blir skrudd inn i kjevebenet og vil fungere som ei tannrot. Det vil bidra til at balansen i benet er der, så du slipper at nabotenner begynner å forandre retning. Når implantater blir brukt til krone eller bro, blir disse skrudd på og skulle noe skje er det enkelt å reparere eller bytte. Det er mange fordeler med å bruke implantater, hvor stabilitet og langsiktig økonomi er den viktigste.

Tannlegen vil forklare hvorfor han vil anbefale det ene eller det andre.

Krone festet på implantat
Krone festet på implantat
Bro på 3 ledd festet på implantater
Bro på 3 ledd festet på implantater