Proteser

08.12.2023

Det finnes i dag mange forskjellige protesealternativ, så det gamle gebisset er ikke så vanlig lengre.

Proteser

Det er mange alternativer når det gjelder proteser. Den enkleste og rimeligste løsningen er vanlig protese som må tas ut ofte for rengjøring men det finnes også klikkproteser som er avtagbar. Proteser som er skrudd fast til implantat og delproteser som festes på egne tenner er også et alternativ, men hva som er riktig for deg tar du med tannlegen.

Her får du litt info om de forskjellige alternativene.

Protese på implantater

Fast protese

Når implantatene er grodd fast i beinet, er det klart for feste av protesen. Det blir åpnet til skruene og distanseskruer blir satt inn for å finne riktig distanse til de endelige festeskruene. Protesen blir ferdiggjort med riktig avstand og skrudd på plass. Til slutt fylles skruehullene og prosessen er endelig.  

Dette gjelder proteser som er festet på 4 eller 6 implantater og som bildet viser den mest naturtro varianten, men også den mest kostbare. Priser får du ut fra vurdering av benstruktur og antall implantater som må brukse for at den skal være stabil. Dette er det som bli kalt all on 4 og all on 6. Denne protesen sitter fast og rengjøres som et vanlig tannsett.

Avtagbar protese

Skjelettprotese

Dette er et bra alternativ om det er eksisterende tenner som kan brukes som festepunkt. Disse kan tilpasses de ulike manglende tenner og tas ut for rengjøring. Erfaringsmessig er ikke dette en livsvarig løsning, da strengfestene sliter en del på tennene, men er en grei løsning innen for ditt budsjett. Om det er mulig i ditt tilfelle, ser tannlegen fort.

Klikkprotese

På metallbar

For deg som ønsker en mer stabil klikkprotese, kan klikk på metallbar være et alternativ. Metallbar festet til kjeven med implantater. Protesedelen har et klikksystem som gjør at den sitter fast til metallbaren men samtidig enkel å ta ut for rengjøring. Ta kontakt for mer info om dette og andre spørsmål.

Hvordan lages de?

Å lage en protese er stort sett håndarbeid og produksjonstid er vanligvis 5 dager også på krone og bro. Dette er for de typene som skal festes på implantat. 

Helprotese, delprotese eller skjelettprotese.

Hvilken protese som er best for deg ser du sammen med din tannlege best etter sjekk og gjennomgang av bilder.

Alt er selvfølgelig også et økonomisk spørsmål, da spranget er stort fra løse proteser til implantert baserte proteser.